/*close opened accordion*/ /*add close icon to the bottom of the accordion*/

ZDRAVLJE VAŠE PROSTATE – PSA i fPSA PRETRAGE

Od 20.7.2023. u laboratoriju našeg Doma zdravlja dostupne su pretrage PSA i fPSA.

Pretrage su besplatne za onkološke pacijente dok ostali pacijenti plaćaju iznos od 10KM po pretrazi.

Svaki muškarac u zrelim godinama trebao bi se upoznati sa značenjem pojma PSA radi očuvanja vlastitog zdravlja. PSA je ustvari bjelančevina koju stvaraju stanice prostate. Izlučuje se prilikom ejakulacije u sjemenoj tekućini i održava spermije spremnima za oplodnju.

Tumorski markeri su spojevi koji se stvaraju u tumorskim stanicama ili nastaju uslijed njihovog rada. Jasno je da se porast razine tih supstanci u krvi može povezati s porastom mase stanica koje uzrokuju njihovo stvaranje.

PSA (prostata specifični antigen) je tumorski marker za prostatu. Stvara se samo u prostati pa je ujedno i specifičan za sve promjene u njoj.

Povećanje prostate, a time i povećanje razine PSA, moguće je uočiti i kod dobroćudnih bolesti prostate kao što su upala (prostatitis) ili adenom prostate.

Radi olakšavanja dijagnostike oboljenja prostate, uz vrijednost ukupnog PSA (tPSA) uveden je i dodatni parametar, tzv. fPSA (slobodni PSA, slobodna frakcija PSA). Mjeri se u slučaju laganog povišenja nivoa PSA. Tumor markeri prostate fPSA i PSA i njihov odnos daje liječnicima dodatan važan podatak potreban u dijagnostici bolesti prostate.