/*close opened accordion*/ /*add close icon to the bottom of the accordion*/

Movember – Muškarci brinite za svoje zdravlje

Movember, mjesec koji prepoznajemo po muškarcima koji puštaju brkove, ključna je globalna inicijativa s fokusom na muško zdravlje.

Bolesti na koje se ova kampanja odnosi, između ostalih, primarno su rak prostate i rak testisa.

Rak prostate je drugi najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj, a u najvećem broju slučajeva pogađa muškarce starije od 40 godina. Rizik se povećava s dobi, posebice nakon 50. godine života, a povećan je i kod muškaraca s obiteljskom povijesti raka prostate. Iako pogađa velik broj muškaraca, dobra je vijest kako se rak prostate uspješno liječi u 98 % slučajeva ako se otkrije u ranoj fazi. No, simptomi raka prostate mogu biti nejasni ili odsutni u ovoj fazi, zbog čega su redoviti pregledi neophodni. Movember kampanja naglašava važnost godišnjih pregleda, uključujući PSA test, koji može pomoći u ranom otkrivanju raka.

Rak testisa najčešće pogađa muškarce u dobi od 15 do 35 godina, a najveći broj oboljelih je dobne skupine između 30 i 34 godine. Uz rano otkrivanje, stopa preživljavanja je također visoka – iznad 95 %. Samopregled testisa jednostavan je postupak koji se može obaviti za vrijeme tuširanja i trebao bi biti dio rutine svakog muškarca. Bezbolna kvržica ili otvrdnuće na testisu, koje je obično veličine zrna graška u ranoj fazi, jedan je od najčešćih simptoma raka testisa kojeg je moguće detektirati jednostavnim samopregledom.

U Domu zdravlja Grude za Vas su na raspolaganju čak dva urologa, a naš laboratorij svakodnevno radi analizu PSA i fPSA tumorskih markera.

Image by Freepik