/*close opened accordion*/ /*add close icon to the bottom of the accordion*/

Listopad – mjesec borbe protiv raka dojke

U svim svjetskim kalendarima listopad mjesec je obilježen ružičastom bojom, a posvećen je borbi protiv raka dojke. Ružičasta vrpca znak je i simbol sudjelovanja, solidarnosti i potpore u borbi protiv raka dojke.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO)

  • U 2020. godini,  u svijetu,  rak dojke dijagnosticiran je kod 2.3 milijuna žena i uzročnik je 685.000 smrtnih ishoda
  • Na kraju 2020. godine, u svijetu je bilo 7.8 milijuna žena koje su dobile dijagnozu raka dojke u prethodnih 5 godina te je tada rak dojke postao rak s najvećom prevalencom u svijetu
  • 0.5-1%  slučajeva raka dojke javlja se kod muškaraca

Najznačajni čimbenik rizika za nastanak raka dojke je ženski spol. Ostali čimbenici koji povećavaju rizik od nastanka raka dojke su starost (povećan rizik za nastanak raka u starijim dobnim skupinama), pretilost, uporaba alkohola, obiteljska anamneza raka dojke, anamneza izloženosti zračenju, reproduktivna anamneza, kao što je dob u kojoj se javila prva menstruacija i prva trudnoća, uporaba duhana i hormonalna terapija u postmenopauzi.

Otprilike polovica karcinoma dojke razvija se kod žena koje nemaju prepoznatljiv čimbenik rizika za karcinom dojke osim spola (žene) i dobi (preko 40 godina). Obiteljska povijest raka dojke povećava rizik za nastanak raka dojke, ali većina žena kojima je dijagnosticiran rak dojke nema poznatu obiteljsku povijest bolesti.

Određene naslijeđene mutacije gena uveliko povećavaju rizik od raka dojke, a najznačajnije su mutacije gena BRCA1, BRCA2 i PALB-2.

Rak dojke može imati kombinaciju simptoma, posebice kada je već u naprednijim fazama. Većina ljudi neće iskusiti nikakve simptome kada je rak još u ranom stadiju.

Rak dojke najčešće se manifestira kao bezbolna kvržica u dojci (kvržice u dojkama mogu se razviti i iz drugih razloga, ne samo zbog raka), zadebljanje dojke, promjena veličine, oblika ili izgleda dojke, promjene na koži poput crvenila, ranice, udubljenja, promjena izgleda bradavice ili kože oko nje (areola) i/ili abnormalni iscjedak iz bradavice.

Globalna inicijativa Svjetske zdravstvene organizacije za rak dojke

Cilj Globalne inicijative za rak dojke (u nastavku teksta: GBCI) je smanjiti globalnu smrtnost od raka dojke za 2.5% godišnje, čime bi se izbjeglo 2.5 miliona smrtnih slučajeva od raka dojke u svijetu između 2020. i 2040. godine.

Tri stuba za postizanje tih ciljeva su: promidžba preventivnih programa za rano otkrivanje, pravovremena dijagnoza i liječenje raka dojke.

GBCI potiče adekvatno obrazovanje i informiranje opće populacije, u cilju poboljšanja svijesti žena o znakovima i simptomima raka dojke te razumijevanja važnosti ranog otkrivanja i liječenja, što bi dovelo do većeg broja žena koje se javljaju liječnicima prije nego dođe do razvoja raka ili pri prvoj sumnji na rak dojke.

GBCI dalje kaže da obrazovanje javnosti treba biti kombinirano s obrazovanjem zdravstvenih djelatnika o znakovima i simptomima ranog raka dojke, kako bi žene bile upućene u dijagnostičke službe kada je to potrebno te da brza dijagnoza mora biti povezana s djelotvornim liječenjem raka.

Stanje u Federaciji Bosne i Hercegovine

Maligne neoplazme dojke (C50) među vodećim uzrocima smrti žena u 2022. godini zauzimaju sedmo mjesto, dok su u poglavlju malignih oboljenja (C00-C97)  prvi vodeći uzrok smrtnosti žena, nakon čega slijede maligne neoplazme bronha i pluća (C34) i maligne neoplazme kolona (C18).

U razdoblju 2020-2022. godine,  registrira se povećan broj žena koje su se odazvale na skrining raka dojke.

 U razdoblju 2020-2022. godine, registrira se pad ukupnog broja umrlih osoba od raka dojke (C50).

Izvori:

https://www.zzjzfbih.ba/mjesec-borbe-protiv-raka-dojke/

https://www.who.int/news/item/03-02-2023-who-launches-new-roadmap-on-breast-cancer

https://www.nationalbreastcancer.org/what-every-woman-ebook/

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/breast-cancer

https://www.who.int/publications/i/item/9789240065987

https://cdn.who.int/media/images/default-source/health-topics/cancer/gbci-infographic_-patient-pathway.png?sfvrsn=63d74ac0_5